Gästabud

Hildurs-krog_DSC8182 Hildurs-krog_DSC8106 Hildurs-krog_DSC8011

På Hildurs Krog kan du bjuda till gästabud i historisk stil. Alla teman har det gemensamt att maten huvudsaklingen lagas över öppen eld och inmundigas i krogtältet med grovhuggna långbord, med historiskt inspirerad dukning.

Vikingagille

Vid ankomsten får gästerna låna varsin kraghätta i varierande färger. Dessa är sydda i vadmal och skyddar bra mot både drag och mygg. När vi sätter oss ner vid långborden ser alla ut att vara klädda enligt tiden.

Under den här tidseran deltog folk av alla åldrar i olika lekar, som kunde vara mer eller mindre stridiska. Lekarna var ämnade att träna upp styrka, vighet och andra önskade egenskaper. Eller så lekte man vara för att ha kul.

En populär aktivitet under den här tiden var att smäda sina fiender genom att dikta nidvisor om dem. Lagarna från den här tiden anger vilka straff man kunde råka ut för om man hade förolämpat någon annan med en nidvisa. Vi nöjer oss med vänligare visor och prövar även vikingatidens typ av dans – inte parvis utan en långdans i rad där en eller flera sångare sjunger versen och alla hjälper till med refrängen. Det finns sånger nedtecknade som har fler än hundra verser, men vi kanske nöjer oss med en handfull. Den här typen av dans lever delvis kvar ännu idag i traditionerna på jul och midsommar.

Man förknippar säkert vikingatiden mest med helstekt kött, men det var vanligare att man kokte maten i olika typer av grytor. Även gröt och välling var daglig vardagsmat i olika variationer.
Honungsmjöd var en eftertraktad dryck.

Till bestick använde man vanligtvis sin egen sked, som hängdes upp efter att man ätit och (eventuellt) diskat av den, och sin egen kniv som man alltid hade med sig i bältet. Ofta hade man inte någon egen tallrik utan åt direkt ur grytan eller den gemensamma skålen. Beroende på hur vikingatida man vill ha får gästerna egna tallrikar och även gafflar – även om det råkar vara ett mer sentida påfund.

Medeltidsfest

Det här liknar till stor del ett vikingagille, förutom att vi låter vissa kristna inslag komma in. Nu behöver vi till exempel inte skämmas för att använda gafflar, som kom under senare medeltiden. Man hade också börjat använda duk vid bordet, väldigt praktiskt att kunna torka händerna på när man åt. Vi kör den enklare stilen utan stor bordsduk, men med de väldigt moderna små dukbitarna – ”servietter”.

Långdans och lekar är fortfarande aktuella, precis som i vikingaversionen.

Öltillverkningen hade avancerat, med användningen av humle som ökade ölens hållbarhet och även tillförde en trivsam krydda.

1700-talsbjudning

Eftersom vi kör den lantliga, rustika stilen använder vi fortfarande den enkla dukningen med trätallrikar och grova bestick. Gafflar har blivit självklara vid den här tiden, så även servetter och smäckrare bägare som passade till det importerade vinet.

Den största skillnaden jämfört med tidigare åldrar är kanske musiken. Hildur kan bjuda på några visor av den populäre trubaduren Bellman, som var aktiv i kungliga huvudstaden. Vissa av hans vistexter är så fräcka och förfärliga att de äldre i sällskapet nog får hålla för öronen.

Kontakt

Låter det här intressant? Fyll gärna i formuläret så hör vi av oss inom kort.

Namn
E-post
Telefon
Meddelande

Kommentarer inaktiverade.